Program 2011
18 februari 2011: TILL PANICALE – EN RESA TILL UMBRIEN I HJÄRTAT AV ITALIEN
Luca Cesarini, född i Rom med svensk mor och italiensk far, är bl.a. författare, föreläsare och resekonsult. Han berättade på svenska om Panicale utifrån sin nyskrivna guidebok. Han ledde oss på en rundvandring genom byns gränder, byggnader och torg. Vi fick möta ortens helgon och dagens invånare, som för ortens tvåtusenåriga arv vidare. På denna länk till Panicale finns mer information om guideboken och släkten Cesarini.
18 mars 2011: DIALETTI E LINGUE MINORITARIE IN ITALIA
Vår ordförande docent Francesco Petroselli talade på italienska om dialekter i Italien.Vid sidan av riksspråket, som utvecklats på den florentinska litterära grunden, talar man i Italien ett stort antal dialekter. Vi fick en kort presentation av deras geografiska spridning och kännetecknande drag . Mindre känt är att man i olika regioner som modersmål använder en rad romanska och icke-romanska språk.
15 april 2011: SPRAZZI DI STORIA ITALIANA
Maria Sjögren föreläste på italienska om Italien i ett historiskt perspektiv. Maria är universitetsadjunkt och undervisar i italienska och franska vid Göteborgs Universitet. Hon kommer ursprungligen från Verona.
26 september 2011: IL PIER PAOLO PASOLINI DELLE LETTERE LUTERANE
Guido Zeccola föreläste på italienska. Från mars till oktober 1975 skrev Pasolini flera artiklar i olika tidningar. Pasolini dog två dagar efter att hans sista artikel publicerades i Il Corriere della Sera. De lutherska breven är därför en postum bok. Föreläsningen belyste Pasolinis grymma anklagelser mot maktens korruption och avslöjade hans tragiska profetior. Guido Zeccola är chefredaktör på Tidningen Kulturen och har hand om tidskriften Il Lavoratore, som utges i Sverige sedan 1971.
25 oktober 2011: FRÅN GIOTTO TILL CARAVAGGIO
Fil.dr Björn Fredlund berättade att renässansen i Italien innebar en nystart för konsten. Perspektivet uppfanns, antiken blev en viktig inspirationskälla och människan placerades i centrum. Vid furstehoven och i Rom skapades praktfulla miljöer av både världsligt och kyrkligt slag. I föredraget gavs en översikt över måleriets utveckling från 1300-tal till 1600-tal med fokus på några av de epokgörande konstnärerna. Björn Fredlund har bl.a. varit chef för Göteborgs konstmuseum.
2 december 2011: ANTIKEN OCH DET SVENSKA KULTURLIVET 1780-1850 – BETYDELSEN AV SVENSKARS RESOR TILL ITALIEN
Professor em. Emin Tengström berättade om betydelsen av svenskars resor till Italien under den tidsperiod som ungefär motsvarar nyklassisismen i Sverige. Tre grupper av Italien-resenärer avhandlades – konstnärer/arkitekter, författare och andra kulturpersonligheter