Program 2016

Program 2016

 


10 februari 2016:  GRENOLI OCH ALLA DE ANDRA

Håkan Sandblad talade om de svenska fotbolls-proffsen i Italien, mest om Gunnar Nordahl och de andra pionjärerna men också lite om dagens Albin Ekdahl & Co. Håkan var under många år producent och program-ledare på Sveriges Radio i Göteborg. Han har ägnat sig åt bokprogram, radioteater och idrottshistoria

17 mars 2016:  EN VANDRING GENOM SEKLERNA. STADEN ROM OCH GUIDEBOKENS HISTORIA

Mötet började med föreningens årsmöte varefter följde ett föredrag av Anna Blennow. Anna var vår ciceron under vandringen genom Rom.
Efter sin disputation i latin i Göteborg 2006 har hon arbetat med Sveriges medeltida latinska inskrifter. Hon är nu projektledare för Topos och Topografi, ett tvärvetenskapligt projekt om guidebokens historia, baserat vid Svenska Institutet i Rom.

15 april 2016: FIRENZE, STORIA E LEGGENDE

Nia Cau Wetterholm berättade en spännande och omväxlande historia fylld av skratt och tårar, rikedom och elände. Vi fick följa utvecklingen av Florens från ett obetydligt fiskeläge, vidare genom renässansens glansperiod och fram till våra dagar.Nia är född och uppvuxen i Florens, men sedan lång tid tillbaka bosatt i Sverige. Hon har studerat vid Istituto d’Arte i Florens och dessutom utbildat sig till dansös, som kom att bli hennes huvudsysselsättning under lång tid. Förutom att hon arbetar som reseledare för resor till Italien, undervisar Nia sedan länge i italienska språket vid Folkuniversitetet. Föredraget var på italienska.


12 oktober 2016:  ROM – ARKITEKTUR OCH STAD

Arkitekterna Gunilla Linde Bjur och Hans Bjur tog oss med på en spännande vandring i Rom. De belyste de uppgifter som arkitekter och stadsbyggare fått ta sig an i Roms unika stadsmiljö under olika tider. Gunilla och Hans har båda varit verksamma som professorer vid Chalmers.


8 november 2016:  IL PONTE – UN ABBRACCIO TRA ITALIA E SVEZIA

Massimo Apolloni, ordförande i föreningen “Il Ponte” i Stockholm, berättade om föreningens historia och verksamhet. Massimo är född i Rom där han fick sin ingenjörsutbildning. Han har arbetat med försäkrings- och återförsäkringsfrågor. Föredraget var på italienska.


2 december 2016:  ABRUZZO – EN OVÄNTAD FÖRÄLSKELSE

Johan Werkmäster berättade om hur reseskildringen i boken ”Lärkorna i L’Aquila – Abruzzo” kom till, om möten med människor, historia och kultur. Johan är författare, kulturkritiker och reseskribent. Efter föredraget följde julfest med italiensk buffé.